Maand januari steeds moeilijker voor Belgische Horeca!

Ondanks dat januari 2020 met 13 weekenddagen er één meer had dan in 2019 was het geen goede omzetmaand, FSA schat dat de omzet van de laatste januarimaand het circa 2 tot 2,5% slechter deed dan vorig jaar. Ruim 40% van de horeca-uitbaters gaf aan in januari minder klanten over de vloer te hebben gekregen en 36% geeft aan dat er minder werd uitgegeven. Amper 20% gaf een stijging van hun inkomsten aan.

Wat zijn de voornaamste redenen? Er zijn er verschillende: er is de steeds hogere druk op de bestedingscapaciteit van het Belgische gezin, de omzet van de winkelketens staat zwaar onder druk en in december voerden de winkelketens via slimme marketing steeds meer acties om de consument te verleiden, Black Friday wint ieder jaar aan belang en verlegt de koopkracht van offline naar online!

Een ander belangrijk element zijn de solden. Van oudsher heeft de soldenperiode een positief effect op de horeca tijdens de maand januari. Maar dat positieve effect wordt jaar na jaar zwakker. Koopjes worden steeds meer online uitgespeeld, waardoor ze steeds meer uitdeinen over het hele jaar en de januaripiek hierdoor steeds verder afvlakt. Wil de horeca van de soldenperiode profiteren, dan is het essentieel dat koopjesjagers naar de stadscentra komen om dààr te besteden. Dat gebeurt dus steeds minder.

Gelukkig gaat de moderne Horeca-ondernemer mee met de onlinetrend en speelt hij in op deze trends. Bij Rakedi zagen we recordomzetten bij een flink aantal van onze klanten. En als we ze daarop bevragen dan krijgen we uiteraard de bevestiging dat een deel van de omzet in de zaak bestelt zich verlegt naar het online bestellen maar per saldo komen er veel meer nieuwe klanten via het online bestelplatform binnen. Voor die Rakedi klanten die inmiddels ook met levering zijn gestart is de omzetgroei des te groter! We blijven dat dus hard roepen, ga mee met de onlinetrend en start met een Rakedi platform: online food, simply good!

Bron: Food Service Alliance bevraging bij 400 Horeca ondernemers in januari 2020

#ecommerce #fastfood #foodservice #foodtrends #hetkomtnietvanzelf #joinrakedi #kortingen #onlinefood #onlinefoodsimplygood #orderfoodonline #outofhome #promoties #rakedi #horeca